December 1, 2022

Relațiile externe ale Rusiei

Rusia este cea mai mare țară după întindere teritorială din lume. Este poziționată în zona nordică a Eurasiei, cu cea mai mare pondere a suprafeței în Asia.

  • Are mari și diverse resurse naturale ceea ce permite dezvoltarea mai multor domenii industriale și economice
  • Mărimea teritorială contribuie la dezvoltarea transporturilor însă este și un impediment
  • Populația redusă comparativ cu suprafața teritorială și concentrarea predominant în zona de vest sunt aspecte problematice
  • Diversitatea culturală a Rusiei îi poate ușura dialogul cu state diferite, de la teocrații musulmane la republici socialiste
  • În prezent dintre statele Eurasiatice, Rusia dezvoltă relații pozitive cu majoritatea, exceptând UE.
  • Relațiile strategice cu China și India îi garantează stabilitatea pe termen mediu și lung.

În studiile eurasiatice, Federația Rusă (și anterior Uniunea Sovietică și Imperiul Rus) este considerată ca fiind însăși puterea Eurasiatică. În perioada contemporană aceste studii s-au extins pentru a acoperi întregul spațiu european, asiatic și Orientul Mijlociu.

Deși Imperiul Rus nu a participat la colonizarea Africii și a Americilor, acesta s-a extins spre est, în locurile de unde anterior veneau atacatorii mongoli. Astfel poporul rus coagulat după secole de dezbinare a ajuns în Caucaz, Asia Centrală, Peninsula Kamciatca și la țărmurile Oceanului Arctic.

Granițele europene au fost mereu marcate de conflicte atât cu marile puteri (Franța, Germania, Marea Britanie, Imperiul Otoman)‌ dar și cu forțe mai mici ca Suedia, Polonia, Finlanda.

În prezent #lupta pentru Ucraina reprezintă un moment de cotitură pentru relațiile Rusiei cu statele europene din cadrul structurii ”grupului vestic”, adică NATO/UE.

În Caucaz puterea Rusiei este considerabilă având în vedere faptul că #Armenia este stat aliat, membru în cadrul ^OTSC, ^UEEA, #CSI și considerând că Moscova a reușit eliminarea unei amenințări directe ce risca să se creeze prin aderarea Georgiei la NATO. Relațiile pozitive cu statele din Orientul Mijlociu, în special Turcia (cu anumite precizări) și Iran contribuie la un echilibru de forțe în Caucaz.

Rusia a reușit să-și recapete mare parte din autoritatea din zona Asiei Centrale ce s-a pierdut în anii de după destrămarea URSS-ului. În prezent statele din regiune își încep un proces de de-colonizare, în Kazahstan acesta fiind mai pronunțat. Statele din Asia Centrală fac parte din structurile de cooperare și securitate înființate de Moscova și se bucură de relații pozitive.

Prin Asia Centrală se realizează conexiunea Rusiei cu India, țară în privința căreia Moscova a depus multe eforturi pentru a o apropia și care va deveni cel mai probabil unul din principalii piloni ai lumii ^multipolare.

Estul Rusiei se dorește să devină un viitor pol de dezvoltare pentru Federație, având în vedere apropierea de factorii de creștere ai #noii ere: ^China, Coreea, Asia de Sud-Est

Relații bilaterale

🇷🇺🇨🇳 Rusia – CHina
🇷🇺🇮🇷 Rusia – Iran
🇷🇺🇮🇳 Rusia – India
🇷🇺🇹🇷 Rusia – Turcia
🇷🇺🇵🇰 Rusia – Pakistan
🇷🇺🇸🇾 Rusia – Siria
🇷🇺🏳️‍🌈 Rusia – Grupul Vestic