Republica Populară Chineză (RPC)

Republica Populară Chineză (RPC)

中国 | Stat aflat în estul Asiei cu ieșire la Oceanul Pacific. Forma de guvernare este de republică populară condusă de Partidul Comunist Chinez iar economia este una mixtă.

Asia de Est | Atlas | Istoria Chinei

中国

China / Republica Populară Chineză; 中国 / 中华人民共和国 – țară situată în estul Eurasiei, a 3-a în lume ca suprafață teritorială (peste 9.3 milioane km2), cu o populație de peste 1.4 miliarde de locuitori și cea mai mare economie din lume conform PIB – PPC (produsul intern brut – paritatea puterii de cumpărare), de peste 1,284,108,643 de milioane de yuani (RMB).

Cuprins

Știri

 • A trecut rezoluția ONU propusă de China pe tema palestino-israeliană

  Reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat joi că conflictul palestiniano-israelian a fost prioritatea agendei Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU) în noiembrie, când China a fost președintele rotativ al consiliului. Sub președinția Chinei, Rezoluția 2712 (prima rezoluție de la izbucnirea ultimei runde de conflict palestiniano-israelian de pe 7 octombrie)…

  Citește

 • Wang Yi în Vietnam pentru întărirea legăturilor

  Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a lăudat vineri relațiile China-Vietnam, spunând că opiniile similare și viitorul comun sunt cele mai distinctive trăsături ale legăturilor dintre cele două țări. În timpul întâlnirii cu secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trang, la Hanoi, Wang, de asemenea membru al Biroului…

  Citește

 • Un oficial chinez anunță „un nou început istoric” în relațiile cu Iranul

  Șeful ”Asociației Chineze pentru Prietenia cu Țările Străine”, Yang Wanming, a declarat că ”Iran și China sunt două țări cu civilizații antice, ale căror legături se află la un nou început istoric”. A făcut acest comentariu în timpul discursului său la cea de a 14-a reuniune anuală a Asociației de prietenie Iran-China, care a avut…

  Citește

1. Geografia

China este situată în Asia de Est. La est are acces la Oceanul Pacific în nord-est se învecinează cu RPDC (Coreea de Nord) și Rusia, la nord cu Mongolia, în nord-vest cu Rusia și Kazahstan, la vest cu Kârgâzstan, Tadjikistan și Afganistan, la sud-vest cu Gilgit-Baltistanul controlat de Pakistan, cu India, Nepal și Bhutan iar la sud cu Mianmar, Laos și Vietnam. Suprafața Chinei este de 9,6 milioane km² și este a doua țară ca mărime din Asia după Rusia și a patra țară ca mărime din lume.

Coasta maritimă a Chinei se întinde de la granița cu Coreea de Nord în nord până la granița cu Vietnamul în sud și are o lungime de 14,5 mii km. Insula Taiwan este separată de continent prin strâmtoarea Taiwan. Lungimea țării de la vest la est (de la Pamirs la Shanghai) este de aproximativ 4,5 mii km și de la nord la sud (de la râul Amur de-a lungul graniței cu Rusia până la vârful sudic al insulei Hainan) este de aproximativ 4,1 mii km.

Relief

Topografia Chinei este foarte diversă, există munți înalți, platouri, depresiuni, deșerturi și câmpii vaste. Mai mult de 2/3 din țară este ocupată de lanțuri muntoase, zone muntoase și platouri, deșerturi și semi-deserturi.

Clima

Clima Chinei este foarte diversă, de la subtropicală în sud-est până la continentală (aridă) în nord-vest. Pe coasta de sud, vremea este influențată de musoni. Mișcările sezoniere ale aerului și vânturile conțin o cantitate mare de umiditate în timpul verii însă aerul e destul de uscat în timpul iernii. Debutul și încheierea musonilor determină în mare măsură cantitatea și distribuția precipitațiilor în țară. Diferențele uriașe de latitudine, longitudine și altitudine din China dau naștere unei mari varietăți de regimuri meteorologice și de temperatură, în ciuda faptului că cea mai mare parte a țării se află într-o zonă de climat temperat.

2. Demografia

3. Istoria

4. Cultura

5. Politica

6. Economia