Federația Rusă (Rusia)

Federația Rusă (Rusia)

Российская Федерация este un stat aflat în nord-estul Europei și în Nordul Asiei.

Federația Rusă (Rusia), stat aflat în nord-estul Europei și nordul Asiei cu o suprafață de 17125,2 mii km2 și o populație de 146,3 milioane de persoane (2015, estimare; urban 74,2%). Capitala este Moscova, limba oficială este rusa, unitatea monetară este #rubla.

Din punct de vedere administrativ există 85 de subiecți ai Federației Ruse: 22 republici, 9 teritorii, 46 de regiuni, 3 orașe federale, 1 regiune autonomă, 4 districte autonome.

Cuprins

 • A trecut rezoluția ONU propusă de China pe tema palestino-israeliană

  Reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat joi că conflictul palestiniano-israelian a fost prioritatea agendei Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU) în noiembrie, când China a fost președintele rotativ al consiliului. Sub președinția Chinei, Rezoluția 2712 (prima rezoluție de la izbucnirea ultimei runde de conflict palestiniano-israelian de pe 7 octombrie)…

  CItește

 • Putin confirmă planurile Rusiei de a realiza neutralitatea carbonului nu mai târziu de 2060

  În calitate de participant responsabil la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice, Rusia intenționează să atingă neutralitatea carbonului nu mai târziu de 2060 Vladimir Putin, președintele Federației Ruse Declarație făcută în cadrul summit online al liderilor G20.

  CItește

 • Coreea de Nord, Rusia vor continua să consolideze cooperarea în toate domeniile – ministru

  O delegație rusă condusă de ministrul resurselor naturale și al mediului, Alexander Kozlov, a sosit la Phenian miercuri (15 noiembrie) pentru a participa la o reuniune a comisiei interguvernamentale ruso-coreeane. Coreea de Nord și Rusia vor continua să-și consolideze relațiile de vecinătate și cooperarea în toate sferele, ducându-le la noi culmi, a declarat miercuri ministrul…

  CItește

1. Geografia

Federația Rusă este cea mai mare țară după suprafață teritorială și ocupă întreaga zonă de nord a Asiei și mare parte din granița de est a peninsulei Europene.

Cea mai mare parte din țară este formată din câmpii însă există și zone montane în Caucaz, Munții Ural și Munții din Estul Îndepărtat.

Râurile curg în general pe axa Nord-Sud deși țara este întinsă ca lungime pe axa Vest-Est. Din acest motiv în mod istoric nu s-a putut utiliza sistemul de navigare pe râuri pentru transportul de mărfuri și persoane între Rusia europeană și Estul Îndepărtat.

Țara are zone de (1) tundră, (2) taiga, (3) stepă, (4) zone aride și (5) zone montane.

Condițiile georgrafice îi oferă Rusiei o serie de avantaje dar și importante obstacole. Printre avantaje trebuie menționat că poate asigura transferul nefracturat de mărfuri între Peninsula Europeană și estul continentului. Spre deosebire de celelalte posibilități de transport terestru, adică cel care implică tranzitul prin Iran, ruta nordică reduce cu mult numărul statelor tranzitate. În plus sistemul feroviar integrat oferă rute directe aproape neîntrerupte.

Rețeaua de râuri poate lega zonele de țărm din nord de sistemul feroviar și astfel se poate integra sistemul de transport cu ruta navală arctică. Rezultatul este că se poate asigura prosperitatea regiunilor arctice și nord-siberiene.

2. Demografia

Potrivit Rostat (ianuarie 2022), populația Federației Ruse este de 145.557.500 de locuitori. Din aceștia 74.83 sunt în mediul urban ceea ce înseamnă că această țară este una din cele mai urbanizate state iar 15 orașe au mai mult de un milion de locuitori.

În prezent în Rusia trăiesc mai mult de 200 de grupuri etnice, ceea ce însemană că Federația este un stat multietnic. 81% din populație este formată din etnici ruși.

5. Politica

Rusia este o republică federală semi-prezidențială cu un parlament bicameral condus de un prim-ministru. Președintele are cea mai înaltă funcție în stat și este ales prin vot direct în cadrul alegerilor naționale.