Relațiile dintre China și Iran

 • Republica Populară Chineză și Republica Islamică Iran au inițiat o politică de apropiere de relativ puțin timp.
 • Programul de cooperare pe 25 de ani dintre cele două țări, semnat pe 21 martie 2021 la Teheran, reprezintă un moment de cotitură în relațiile bilaterale.
 • Cele două țări au sisteme politice diferite iar culturilor lor prezintă puține elemente de convergență. Aceste aspecte pot ridica probleme.
 • Pentru Iran o cooperare cu China poate contribui la importul de tehnologie și poate sprijini dezvoltarea. De asemeni Iran se arată interesat de rutele comerciale propuse de Beijing.
 • Pentru China o cooperare cu Iran poate asigura acces la resurse energetice cât și garantarea unei rute de tranzit între China și Europa. Iran poate deveni o alternativă la Pakistan pentru accesul Chinei la Oceanul Indian.

China

中华人民共和国

Sistem democratic monopartidic, socialism cu caracteristici chinezești

Populație: 1.4 miliarde

PIB-PPP: 32 trilioane dolari (1)

Regiune: Asia de Est

Iran

جمهوری اسلامی ایران

Sistem democratic polipartidic islamic, teocrație.

Populație: 75 milioane

PIB-PPP: 12 trilioane yuani (6)

Regiune: Asia de Vest

Prezent

Pe 21 martie 2021, la Teheran, a fost semnat ”Programul comprehensiv strategic de cooperare pe 25 de ani China – Iran”. Documentul în sine nu a fost încă prezentat public însă se consideră că 300-400 miliarde de dolari ar urma să fie investiți de chinezi în Iran.

Din punct de vedere economic, parteneriatul lor este bazat pe comerțul cu resurse energetice (petrol, gaze naturale) dar și minereuri și materiale pe care Iranul le exploatează.

Resurse

 • Un oficial chinez anunță „un nou început istoric” în relațiile cu Iranul

  Șeful ”Asociației Chineze pentru Prietenia cu Țările Străine”, Yang Wanming, a declarat că ”Iran și China sunt două țări cu civilizații antice, ale căror legături se află la un nou început istoric”. A făcut acest comentariu în timpul discursului său la cea de a 14-a reuniune anuală a Asociației de prietenie Iran-China, care a avut…

  Citește

 • Iranul cere mai multe investiții chineze

  Hojatollah Abdolmaleki, Secretarul Consiliului Suprem al Zonelor Liberere, Industriale și Economice din Iran, a invitat China să facă investiții în zonele libere iraniene. Invitația a fost făcută la o conferință de presă organizată sâmbătă în marja celui de-al 23-lea târg internațional din China pentru investiții și comerț desfășurat la Xiamen. Abdolmaleki a declarat că Iranul a…

  Citește

 • China va sprijini tehnologic industria navală iraniană

  China și-a manifestat dorința de a sprijini Iranul în dezvoltarea industriei sale navale, conform șefului secretariatului consiliului suprem al industriilor marine, Saed Jafari.

  Citește