Putin, Vladimir

Putin, Vladimir

Владимир Путин | n. 7 octombrie 1952, Leningrad | om de stat rus și figură politică, președinte al Federației Ruse (2000 – 2008, 2012 – prezent), prim ministru între 1999 – 2000 și 2008 – 2012.

OAMENI‌ de Stat | Biografii

Provine dintr-o familie de clasă muncitoare, tatăl a lucrat în industria constructoare de mașini. Fabrica Yegorov din Leningrad.. Familia a pierdut multe rude și prieteni în timpul Războiului. În 1975, Putin a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Leningrad. Din anii de școală a fost pasionat de lupte, maestru de sport în judo (în 1975 campion al Leningradului) și sambo (artele marțiale rusești). Între 1975-1984 a fost angajat al KGB al URSS din Leningrad începând cu Divizia de Contrainformații. După finalizarea cursului de formare în Institutul Steagul Roșu al KGB (1984), a slujit (1985-90) la Dresda (RDG). Ulterior s-a întors la Leningrad și a devenit asistent al rectorului Universității de Stat din Leningrad pentru Afaceri Internaționale (iunie 1991).

pe 20 august 1991 demisionează din cadrul serviciului de informații având gradul de locotenent-colonel. În august 1999 este numit de către președintele Boris Ielțîn în funcția de prim-ministru. După demisia lui Ielțîn, Putin a ocupat rolul de președinte interimar.

(…)

Articole recente

  • Vladimir Putin despre diversitate și suveranitate

    Avem o țară mare și diversă. Această diversitate de culturi, tradiții și obiceiuri creează o putere mai mare, un avantaj competitiv extraordinar și un mare potențial. Trebuie să întărim constant această diversitate care este atuul nostru comun. (…) O persoană cu adevărat liberă este un creator. Vom sprijini aspirațiile tuturor de a fi utili țării,…

    Citește

  • Consiliul OTSC și pregătirea organizației pentru amenințările viitoare

    O sesiune a Consiliului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă a avut loc la Minsk pe 23 noiembrie. Acesta a fost principalul eveniment oficial al anului pentru președinția Belarusului a organizației, sub motto-ul „prin solidaritate și cooperare pentru pace și securitate”. Concluzia generală este că, în ciuda situației geopolitice mereu complicate, Belarus și-a îndeplinit cu succes sarcinile. Președinția…

    Citește