Forțele armate ale Federației Ruse

Forțele Armate ale Federației Ruse, organizaţie militară care stă la baza apărării Rusiei. În context istoric își are rădăcinile în Armata Rusiei Imperiale, inființată în 1721. Personalul activ de 1.014.000 o face a 5-a cea mai mare armată din lume. Scopurile definite sunt de a respinge agresiunea îndreptată împotriva Federației Ruse, protecția armată a integrității și inviolabilității teritoriului acesteia precum și îndeplinirea de sarcini în conformitate cu tratatele internaționale la care Federația Rusă este semnatară.

Forțele armate ale Federației Ruse rezolvă sarcinile care le sunt încredințate în timp de pace și de război, împreună cu alte trupe, formațiuni militare și organe ale Federației Ruse care participă la apărarea țării, pe baza planului de utilizare a forţele armate.

Forțele armate ale Federației Ruse au fost create după semnarea pe 7 mai 1992 a Decretului nr. 446 al președintelui Federației Ruse.

Temeiul juridic pentru constituirea și funcționarea forțelor armate ale Federației Ruse este asigurat de Constituția Federației Ruse (1993), Legea Federației Ruse „Cu privire la securitate” (1992), Legile constituționale federale „Cu privire la statul Urgență” (2001), „Cu privire la starea de război” (2002), Legile federale „Cu privire la ordinea de apărare a statului” (1995), „Cu privire la apărare” (1996), „Cu privire la pregătirea și mobilizarea mobilizării în Federația Rusă” ( 1997), „Cu privire la statutul personalului militar” (1998), „Cu privire la serviciul militar și serviciul militar” (1998), „Cu privire la veterani” (2000), „Cu privire la pensia de stat în Federația Rusă” (2001, modificat în 2003), „Despre serviciul public alternativ” (2002), etc.

În conformitate cu Constituția Federației Ruse și cu legea federală „Cu privire la apărare”, conducerea Forțelor Armate RF este îndeplinită de Președintele Federației Ruse – Comandantul Suprem al Forțelor Armate. Forțele armate ale Federației Ruse sunt controlate de Ministrul Apărării al Federației Ruse prin Ministerul Apărării și Statul Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Armata rusă este împărțită în trei servicii: 1. forțele terestre ruse, 2. marina rusă și 3. forțele aerospațiale rusești. În plus mai există două ramuri independente: 1. trupele strategice de rachete și 2. trupele aeropurtate

Țara este împărțită în 5 districte militare:

  1. Comandamentul Strategic comun Districtul Militar Vest cu sediul central în Sankt Peterburg, include Flota Baltică;
  2. Comandamentul Strategic comun Districtul Militar Nord cu sediul central în Severomorsk, include flota de Nord;
  3. Comandamentul Strategic comun Districtul Militar Sud cu sediul central în Rostov-pe-Don, include Flota Mării Negre și Flotila Caspică;
  4. Centrul Comun de comandă strategică – Districtul Militar Central cu sediul în Ekaterinburg;
  5. Comandamentul Strategic comun Districtul Militar Est cu sediul central în Khabarovsk, include Flota Pacificului.

Legături externe

Siteul oficial al Ministerului Apărării (în rusă)