Politica externă a Iranului
Iran un stat aflat în Asia de Vest, într-o regiune care unește Orientul Mijlociu, Turcia, Caucazul, Asia Centrală și Asia de Sud. Localizarea geografică îi oferă potențialul de a deveni un important centru logistic în Eurasia.
- Populație de 86 milioane (2022 estimare) preponderent educată și urbană.
- Geografia țării o face un stat important pentru transportul de mărfuri și persoane între Eurasia de Est și Eurasia de Vest șoi între Rusia și Asia Centrală și Oceanul Indian.
- Populația este musulmană însă shiită nu suni cum este cazul majorității statelor arabe cu care se învecinează la vest și sud.
- Iranul nu recunoaște Israelul și consideră sistemul zionist drept unul terorist.
- Se află într-un proces de integrare Eurasiatică însă dificultățile în relația cu Arabia Saudită trebuiesc rezolvate.
Studii bilaterale
Iran – China
Iran – Rusia
Iran – India
Iran – Turcia
Iran – Pakistan
Iran – Siria
Iran – Arabia Saudită
Iran – Emiratele Arabe Unite
Iran – Bahrain
Iran – Israel
Iran – Grupul Vestic
1. Localizare și condiții istorice
Teritoriul controlat în prezent de Republica Islamică Iran a fost de-a lungul secolelor atât centrul mai multor imperii cuceritoare (Imperiul Safavid a avut cea mai mare extindere teritorială) cât și locul de naștere a mai multor state/dinastii fracturate, mai mult sau mai puțin ostile între ele.
Majoritatea locuitorilor din Iran sunt persani însă în grupul popoarelor iraniene există mai multe ramuri ca de exemplu paștunii, belucii, kurzii, osețienii și mazanderanii. În Iran există și populații care nu sunt iranice ca de exemplu azerii care sunt un popor turcic. În Iran există mai mulți azeri ca în Azerbaidjan.
La nord, în granițele sale din prezent, Iranul are deschidere spre Asia Centrală (în nord-est prin Turkmenistan), spre Rusia și țările caspice (prin marea Caspică) și spre zona caucazului (prin Azerbaidjan și Armenia).
La vest țara se învecinează în prezent cu Turcia și Irak, regiuni pe care în trecut le-a controlat pentru durate variabile și cu care s-a aflat în conflict. Între Persia și Imperiul Otoman au existat multiple războaie însă cel dintre 1821 și 1823, care s-a sfârșit printr-o victorie a Persiei, a dus semnarea Tratatului de la Erzurum (1823) și a înlesnit astfel o perioadă lungă de pace între cele două entități.
La sud, prin Golful Persic, Iranul are deschidere oceanul planetar. Prin această zona a întreținut și întreține relații comerciale și politice cu zona Peninsulei Arabice.
În est se învecinează cu Pakistan și Afganistan, granițe care de-a lungul secolelor au fluctuat. În ambele state există număr mare de populații iraniene, înrudite astfel și cu persanii și cu celelalte popoare componente ale Iranului, tot de origine iraniană.