Relațiile dintre Rusia și Iran

  • Federația Rusă și Republica Islamică Iran au o relație de parteneriat strategic.
  • În ultimele decenii Iran s-a bazat pe un sprijin consecvent din partea Federației în contextul dificultăților dintre Republica Islamică și Grupul Vestic.
  • Federația Rusă sprijină aderarea Iranului la ^Uniunea Economică Eurasiatică și la ^Organizația pentru Cooperare de la Sanghai.
  • Iran îi oferă Rusiei potențialul de acces comercial în zona Orientului Mijlociu și în Oceanul Indian însă constituția Iranului nu permite baze militare străine.
  • Rusia oferă Iranului acces la tehnologii avansate în domeniul militar și în cel civil, în mod deosebit privind energia nucleară. Cele două state cooperează în industria extractivă de gaze naturale și țiței.
  • Rusia și Iran își coordonează acțiunile la nivel mondial și eurasiatic pentru dezvoltarea #lumii multipolare și pentru încurajarea cooperării în #Eurasia.

Rusia

Российская Федерация

Sistem prezidențial, federal, polipartidic cu economie de piață

Populație: 150 milioane

PIB-PPP: 5 trilioane dolari (6)

Regiune: Asia de Nord, Europa de Est

Iran

جمهوری اسلامی ایران

Sistem democratic polipartidic islamic, teocrație.

Populație: 75 milioane

PIB-PPP: 12 trilioane yuani (6)

Regiune: Asia de Vest

Începuturi

Regimul anterior Revoluției Islamice a fost marcat de mâna forte și americano-centrică a ultimului șah, Mohammed Reza Pahlavi. Deși înlăturarea unei marionete pro-americane putea să fie un mesaj pozitiv pentru Uniunea Sovietică în realitate primii ani de după revoluția din 1979 nu au însemnat o apropiere între cele două țări.

Chiar dacă tânăra republică islamică se afla în pragul unui război cu Statele Unite ale Americii, diferențele fundamentale de ideologie dintre Teheranul islamic și Moscova seculară și comunistă le-a îngreunat primii pași de apropiere. În cadrul războiului Irak-Iran din anii 80 până și URSS a sprijinit Irakul în prima fază.

Era modernă

Relațiile moderne dintre Federația Rusă și Republica Islamică Iran sunt o continuare a celor promovate în ultimii ani ai Uniunii Sovietice de către Gorbaciov. În acest context a fost inițiată cooperarea în domeniul energiei nucleare ce a dus la construirea centralei Bușehr.

Suplimentar

Mai multe