Portal: Istoria Rusiei

Rusia modernă

Istoria modernă a Rusiei începe cu demisia lui Mihail Gorbaciov din funcția de președinte al URSS pe 25 decembrie, urmată de coborârea steagului sovietic din Kremlin și înlocuirea lui, la ora 19:35 , cu cel al Federației Ruse. Aceste evenimente au fost rezultatul unor serii de fracturi realizate în Uniunea Sovietică pe parcursul mai multor ani, în mod deosebit înțelegerea din Pădurea Belovejskaia din Belarus între liderii Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse și ale Republicilor Sovietice Socialiste Bieloruse și Ucrainene.

Federația Rusă

Federația Rusă

Российская Федерация
(1991-prezent)

Rusia Sovietică (URSS)

Pe 14 septembrie 1917 a fost proclamată Republica Rusă, ca urmare a Revoluției din Februarie (8 – 16 martie 1917) care a dus la abdicarea ultimului țar, Nicolae al 2-lea. Pe 25 noiembrie 1917 au avut alegeri pentru Adunarea Constituantă care pe 18 ianuarie a proclamat Republica Federativă Democrată Rusă. Ziua următoare Bolșevicii au dizolvat adunarea iar pe 25 ianuarie 1918 aceștia au anunțat Republica Sovietică Rusă. Războiul civil era deja început.

URSS-ul a luat ființă în 29 decembrie 1922 printr-un tratat care oficializa uniunea politică a Republicii Socialiste Federative Sovietice Ruse, Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, Republicii Sovietice Socialiste Bieloruse și a Republicii Socialiste Federative Sovietice Transcaucaziene.

URSS | RSFSR

Uniunea Sovietică

Союз Советских Социалистических Республик (1923-1991)

Țaratul Rusiei și Imperiul Rus

În data de 2 noiembrie 1721, ca urmare a încheierii Păcii de la Niștadtschi (în 10 septembrie 1721) cu o victorie a Rusiei în fața Suediei, Sinodul rus și Senatul l-au prezentat pe țarul Petru I drept ”Tatăl patriei și împăratul întregii Rusii. Acesta este începutul Imperiului Rus chiar dacă unii consideră și perioada anterioară a țaratului tot ca o perioadă imperială.

Țaratul a luat ființă prin proclamarea în 1547 a Marelui Duce de Moscova Ivan al IV-lea ca Țar și Mare Duce al Întregii Rusii | царь и великий князь всея Руси. Perioada dintre 1478 și 1547 a cunoscut o consolidare prin cuceriri teritoriale a spațiului rus de către ducatul Moscovei.

IMPERIUL RUS | ȚARATUL RUSIEI | STATUL RUS

Imperiul Rus

Российская империя
(1721 – 1917)

Țaratul Rusiei

Царство Русское (1547 – 1721)

Principate și Ducate

DUCATUL MOSCOVEI | REPUBLICA NOVGOROD

Ducatul Moscovei

Republica Novgorod

Vezi și : Istoria Chinei | Istoria Iranului