Viktor Țoi

Viktor Țoi


Viktor Robertovici Țoi (rusă: Виктор Цой, 21 iunie 1962, Leningrad, RSFSR, URSS – 15 august 1990, km 35 al autostrăzii Sloka-Talsi, districtul Tukums, RSS Letonă, URSS) – muzician rock, compozitor, poet, artist și actor de film sovietic. Fondator și lider al grupului rock „Kino”; înainte de aceasta, a fost fondatorul grupurilor Camera Nr. 6 și Garin și Hiperboloizii (Гарин и Гиперболоиды) și a fost și membru al grupului Satisfaceri automate (Автоматические удовлетворители). În grupul Kino, Tsoi a fost autorul și interpretul de cântece din genul muzicii rock.

Pe lângă activitățile muzicale, a jucat în opt filme. După ce a jucat rolul lui Moreau în filmul „Acul” (Игла 1988), revista „Советский экран” l-a considerat pe Tsoi cel mai bun actor al anului 1989.

Pe 15 august 1990, Tsoi a murit într-un accident de mașină pe kilometrul 35 al autostrăzii Sloka-Talsi din regiunea Tukums din RSS Letonă. Potrivit versiunii oficiale, acesta a adormit la volan.

În 2012, revista Rolling Stone Rusia l-a inclus pe Tsoi în topul celor douăzeci de „cei mai buni muzicieni de pe marele ecran”.

Piesa Спокойная ночь (O noapte liniștită) de pe albumul Группа крови al trupei Кино