Varegii
Варяги | denumirea scandinavilor care au imigrat în Rusia Kievană în secolul 9 și au rămas până în secolul 13. Cu timpul ei au fost asimilați culturii slave și au renunțat în timp la păgânismul scandinav și la limba scandinavă veche.
Popoare Nord-Eurasiatice | Istoria Rusiei |

În ”Cronica vremurilor trecute | Повесть временных лет” (~ 1110 – 1118 e.n.), cea mai veche cronică rusă scrisă de Nestor Cronicarul, se vorbește despre prezența veregilor în Novgorod. În 862 sub conducerea lui Rurik este întemeiată astfel prima lor așezare din ce urma să devină Rusia. Din acest moment ei sunt numiți Rus. Oleg, rudă cu Rurik, cucerește Kievul și astfel se înființează Rusia Kievană.
Varegii au fost un popor de negustori și războinici. În Norvgorod au înființat o rută comercială care leagă Marea Caspică (și zona Uralilor) de Marea Baltică pe râul Volga. Au desfășurat schimburi comerciale importante și cu lumea islamică (până la Bagdad).
Au existat perioade de conflict între varegi și Imperiul Bizantin. Sub conducerea lui Sviatoslav I aceștia au pătruns până în Balcani avându-i ca aliați pe pecenegi și pe maghiari.