Sun Yat-Sen

Sun Yat-Sen

Sun Yat-Sen (chineză: 孙中山, n. 12 noiembrie 1866 – d. 12 martie 1925) a fost un pionier al revoluției democratice din China, fondatorul Republicii Chineze și al Kuomintangului. El a fost astfel un luptător al cauzei anti-imperialiste și anti-feudaliste, punând capăt unui sistem de organizare vechi de două milenii și inființând o republică după model vestic. Sun Yat-Sen s-a născut la 12 noiembrie 1866 în satul Cuiheng, comitatul Xiangshan (acum orașul Zhongshan).

A studiat medicina în Hong Kong și a devenit un medic în Occident însă după Războiul Opiului, Sun Yat-Sen a observat pericolul ca națiunea chineză să fie divizată de puterile occidentale și a decis să renunțe la cariera medicală. influențat de ideile reformiste ale lui Zheng Guanying a început să critice corupția guvernului Qing devenind din ce în ce mai hotărât de nevoia răsturnării dinastiei și a înființării unei republici democrate.

La 24 noiembrie 1894, Sun Yat-Sen a fondat asociația Xingzhong în Honolulu iar în 1905 a fost înființată liga chineză. Pe 10 octombrie 1911, revoluționarii și-au început acțiunea, cunoscută acum drept Revoluția Xinhai (辛亥革命) care a dus la înlăturarea dinastiei Qing. Pe 1 ianuarie 1912 a fost ales președinte provizoriu al republicii chineze până pe 1 aprilie 1912.

Pe 12 martie 1925 Sun Yat-Sen a murit de cancer la Beijing iar pe 1 iunie 1929 i s-a construit un mausoleul la Muntelui Purpuriu din Nanjing. Sun Yat-Sen este autorul cărților „Strategia fondatoare”, „Schița fondării Republicii Populare” și „Cele trei principii populare”.

Imagine după Răscoala din Șanghai, 3-8 noiembrie.