Piotr Mihailovici Bițilli

Piotr Mihailovici Bițilli

Бицилли, Пётр Михайлович | n. 13 septembrie 1879, Odesa, Imperiul Rus – d. 25 august 1953, Sofia, Bulgaria | a fost un istoric și filosof rus stabilit în Bulgaria după 1921 și unul din întemeietorii școlii clasice de eurasianism.Bițilli a susținut că știința istorică a fost întotdeauna o știință bazată pe intuiție

1. Copilărie

S-a născut într-o familie nobiliară din Odesa. A fost forțat să plece din țara natală din cauza situației politice. A prin două războaie mondiale.

2. Educație și activitate

În 1905 a absolvit Universitatea Novorosisk | Новороссийский университет.

În 1910 și-a încheiat studiile de master în ”istoria generală”.

A fost elevul lui Evghenii Șepkin | Евгений Николаевич Щепкин.

Ulterior a călătorir în Europa și a lucrat în Italia, Germania și Franța.

În 1912 și-a susținut deza de doctorat pe tema ”Salimbene”. Eseuri despre cultura italiană a secolului al XIII-lea”.

După aceasta a devenit profesor la Universitatea Novorosisk și a început să predea ”Istoria Europei Occidentale” la Colegiul Superior pentru Femei din Odesa.

În 1920 alături de familie a emigrat în Serbia unde a început să predea la Universitatea din Skopje. În 1924 s-au mutat în Bulgaria și a devenit șeful catedrei de Istorie Modernă și Contemporană de la Universitatea din Sofia.

În 1925 a publicat la Praga ”Eseuri despre teoria științei istorice”.

În 1930 a fost publicată cartea ”Problema relațiilor ruso-ucrainene în lumina istoriei”.

Între 1946 și 1948, el și soția sa au solicitat cetățenie sovietică de trei ori, toate solicitările fiind refuzate fără o motivare.

În 1948 a fost concediat din postul ocupat la Universitatea din Sofia pe motive că era ”specialist burghez” și nu a primit drept la pensie.

3. Context istoric

Anii de încheiere ai Imperiului Rus în care presiunea socială exercitată de mișcările socialiste, anarhiste și revoluționare generau instabilitate.

A prin Primul Război Mondial și Războiul Civil care a urmat, forțându-l pe el alături de familia sa să caute adăpost întâi în Serbia și ulterior în Bulgaria.

Al doilea Război Mondial l-a prins în Bulgaria ca șef de catedră însă a fost păzit de mare parte din conflict datorită poziției geografice a Bulgariei.

Anii de după război au însemnat stabilirea unui control sovietic asupra Europei de Est și în cele din urmă căderea sa în categoria nedezirabilă a ”burghezilor”.

4. Moștenire

Bițilli a susținut că știința istorică a fost întotdeauna o știință bazată pe intuiție.

Este unul din fondatorii școlii eurasianiste.

Categorii: , ,
Cuvinte Cheie: , ,

suplimentar