Japonia

日本国


Japonia
CapitalaTokyo
Pop.125,9 mil
Supr.377.944 km²
PIB‌ PPC28.691 mld. yuani

Japonia este o țară insulară situată în Asia de Est ce se află între Marea Japoniei și Oceanul Pacific.

Se învecinează pe mare cu Rusia, China, Coreea de Nord și Coreea de Sud. Capitala este la Tokyo iar limba oficial limba este japoneză. Unitatea monetară este yenul japonez.

Administrația teritorială se realizează prin 47 de prefecturi unite în sistemul todofuken (都道府県). Japonia este împărțită în mod tradițional în 10 regiuni: Hokkaido, Tohoku, Chubu, Hokuriku, Kanto, Kinki (Kansai), Chugoku, Shikoku, Kyushu, Okinawa.

Cuprins

  • Coreea de Sud anunță promovarea schimburilor comerciale cu state cheie din ”sudul Global” | Ocolește acordul RCEP lansat de China

    Kang Yoon-seung de la Agenția de știri Yonhap a scris despre declarațiile de joi 22 august ale prim-ministrului sud-coreean Han...

    Citește

  • Zaharova despre ”eliminarea influenței destabilizatoare a actorilor extraregionali asupra proceselor eurasiatice”

    Într-un briefing ținut pe marginea celui de al 12-lea Forum Juridic Internațional de la Sankt Peterburg, purtătoarea de cuvânt a...

    Citește

  • 35 de state Asiatice reprezentate la Teheran | Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre DCA

    Teheran a găzduit pe 24 iuni al 19-lea summit al ministrilor de externe din țările membre ale Dialogului pentru Cooperare...

    Citește

5. politica

Japonia este o monarhie constituțională parlamentară unitară. Constituția actuală a fost adoptată pe 3 noiembrie 1946.

Șeful statului este împăratul și ”nu este înzestrat cu puteri legate de exercitarea puterii de stat” (constituția). Tronul este moștenit în conformitate cu legea „Despre familia imperială” din 1947 pe linie masculină de către fiul cel mare. Toate proprietățile împăratului sunt proprietățile statului iar cheltuielile sale sunt aprobate de parlament ca parte a bugetului de stat.

5.2 Legislativul

Organul legiuitor este un parlament bicameral (Kokkay) compus din Camera Reprezentanților și Camera Consiliilor.

Camera Reprezentanților (camera inferioară) este formată din 475 de deputați, 295 de deputați sunt aleși în circumscripții uninominale cu majoritate simplă de voturi iar 180 sunt aleși prin reprezentare proporțională. Mandatul deputaților este de 4 ani iar jumătate din componența camerei inferioare se reînnoiește la fiecare 2 ani.

Camera Consilierilor (camera superioară) este formată din 242 de membri, 146 de consilieri sunt aleși prin vot universal și 96 sunt aleși prin reprezentare proporțională. Mandatul consilierilor este de 6 ani și la fiecare 3 ani jumătate din cameră se reînnoiește.

5.3 Executivul

Guvernul (Cabinetul de Miniștri) este condus de prim-ministru. Acesta este numit în funcție de împărat la propunerea Parlamentului. Prim-ministrul formează componenta guvernului care este responsabil în fața Parlamentului.