Japonia

Japonia

日本国


CapitalaTokyo
Pop.125,9 mil
Supr.377.944 km²
PIB‌ PPC28.691 mld. yuani

Japonia este o țară insulară situată în Asia de Est ce se află între Marea Japoniei și Oceanul Pacific.

Se învecinează pe mare cu Rusia, China, Coreea de Nord și Coreea de Sud. Capitala este la Tokyo iar limba oficial limba este japoneză. Unitatea monetară este yenul japonez.

Administrația teritorială se realizează prin 47 de prefecturi unite în sistemul todofuken (都道府県). Japonia este împărțită în mod tradițional în 10 regiuni: Hokkaido, Tohoku, Chubu, Hokuriku, Kanto, Kinki (Kansai), Chugoku, Shikoku, Kyushu, Okinawa.

Cuprins

  • China a luat măsuri împotriva ”intrării ilegale” a unor nave japoneze în apropierea Insulelor Diaoyu

    China a luat contramăsuri miercuri dimineață împotriva mai multor nave japoneze care au intrat ilegal în apele teritoriale ale Chinei din jurul Insulelor Diaoyu din Marea Chinei de Est, a declarat un oficial al pazei de coastă. Purtătorul de cuvânt al pazei de coastă chineze, Gan Yu, a declarat că navele chineze „au luat măsurile…

    Citește

  • Ministerul securității a descoperit un spion CIA

    Ministerul securității statului din China a descoperit un caz de spionaj realizat de CIA. Un cadru care studia în străinătate a fost racolat cu misiunea de a începe activitatea într-unul din ministerele țării unde să acționeze ca spion. Ministerul a sfătuit cetățenii chinezi să fie vigilenți și i-a îndemnat să reziste în mod conștient atracției…

    Citește

  • Trebuie să vorbim despre Rusia

    Pe siteul Trading Economic, Ungaria are cea mai mare inflație dintre statele membre UE, adică 25.7% în ianuarie în vreme ce pe Eurostat procentul este de 25 pentru luna decembrie 2022. Cifrele sunt cu puțin sub Ucraina unde are loc un război. Pe următoarele locuri sunt cele trei state baltice și după urmează Cehia. Această…

    Citește

5. politica

Japonia este o monarhie constituțională parlamentară unitară. Constituția actuală a fost adoptată pe 3 noiembrie 1946.

Șeful statului este împăratul și ”nu este înzestrat cu puteri legate de exercitarea puterii de stat” (constituția). Tronul este moștenit în conformitate cu legea „Despre familia imperială” din 1947 pe linie masculină de către fiul cel mare. Toate proprietățile împăratului sunt proprietățile statului iar cheltuielile sale sunt aprobate de parlament ca parte a bugetului de stat.

5.2 Legislativul

Organul legiuitor este un parlament bicameral (Kokkay) compus din Camera Reprezentanților și Camera Consiliilor.

Camera Reprezentanților (camera inferioară) este formată din 475 de deputați, 295 de deputați sunt aleși în circumscripții uninominale cu majoritate simplă de voturi iar 180 sunt aleși prin reprezentare proporțională. Mandatul deputaților este de 4 ani iar jumătate din componența camerei inferioare se reînnoiește la fiecare 2 ani.

Camera Consilierilor (camera superioară) este formată din 242 de membri, 146 de consilieri sunt aleși prin vot universal și 96 sunt aleși prin reprezentare proporțională. Mandatul consilierilor este de 6 ani și la fiecare 3 ani jumătate din cameră se reînnoiește.

5.3 Executivul

Guvernul (Cabinetul de Miniștri) este condus de prim-ministru. Acesta este numit în funcție de împărat la propunerea Parlamentului. Prim-ministrul formează componenta guvernului care este responsabil în fața Parlamentului.