Jackie Chan (成龙)

Jackie Chan (成龙)

? 7 aprilie 1954

?️ China ????

Cunoscut ca ? regizor și actor

? jackiechan.com/

Jackie Chan (成龙 / chéng lóng, n. 7 aprilie 1954, Hong Kong, China) este un actor, cântăreț, artist marțial, regizor, producător și scenarist de film și televiziune chinez.

Chan s-a născut la 7 aprilie 1954 în Hong Kong ca Chan Kong-sang în familia lui Charles și Lee-Lee Chan, refugiați din războiul civil chinez. Părinții săi au lucrat pentru ambasadorul Franței în Hong Kong iar Chan și-a petrecut anii de formare în incinta reședinței consulului în districtul Victoria Peak.

În 1960 Chan a fost trimis la Academia de Teatru Chinezesc din Hong Kong, o școală de operă peking condusă de maestrul Yu Jim-yuen. Chan a excelat în arte marțiale și acrobație. Chan a devenit prieten apropiat cu colegii săi Sammo Hung și Yuen Biao, iar cei trei au devenit mai târziu cunoscuți sub numele de Cei Trei Frați sau Trei Dragoni. După ce a intrat în industria filmului, Chan împreună cu Sammo Hung au avut ocazia să se antreneze în hapkido sub marele maestru Jin Pal Kim, iar Chan a obținut în cele din urmă o centură neagră.

În 1971 a intrat în industria filmului ca practicant de arte marțiale. În 1978 începe să joace în comedii kung fu din Hong Kong ca: „蛇形刁手 / Snake in the Eagle’s Shadow” și „醉拳 / Drunken Fist”. 

Cu filmul 笑拳怪招 / Hiena neînfricată din 1979, Jakie Chan și-a făcut debutul regizoral. În 1976 se mută în Australia unde familia sa a plecat cu mai mulți ani în urmă. Aici își dobândește porecla ”Jackie. Cu filmul 杀手壕 / Marea Luptă din 1980 își face debutul într-un film american.

În 1980 filmul de acțiune „Master and Disciple Out of the Horse” a doborât recordul de Box Office din Hong Kong. În 1986, a regizat și a jucat în filmul de acțiune „Police Story”, care a câștigat premiul pentru cel mai bun film la cea de-a 5-a ediție a Premiilor Hong Kong pentru film. A fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic în 1989.

În 1992 a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la cea de-a 29-a ediție a Premiilor Golden Horse pentru filmul său polițist „Police Story 3 Super Police„. În 1993, a câștigat premiul Taiwan Film Golden Horse pentru cel mai bun actor pentru filmul polițist „Serious Crime Unit„. În 1995, a intrat la Hollywood cu filmul de acțiune „Red Fan District”, care a doborât recordul nord-american de box office pentru filme străine. În 1998 a jucat în filmul de acțiune „Rush Hour” și prin asta și-a stabilit un renume în Hollywood. 

În 2001, a jucat în filmul de acțiune „Rush Hour II„, care a stabilit un nou record de box office pentru un film de la Hollywood cu un actor chinez în rol principal. 

În 2004 a devenit ambasador UNICEF:

În 2005 a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la cea de-a 25-a ediție a Premiilor Golden Rooster ale cinematografiei chineze pentru filmul său polițist „New Police Story” și în același an a câștigat premiul outstanding contribution award for Chinese Film la cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Shanghai. 

https://florincosma.ro/filmul-1911-anul-revolutiei-de-jackie-chan/

În 2011 a regizat filmul 辛亥革命 / Revoluția XInhai sau 1911, anul revoluției.

În 2012 a fost clasat pe primul loc în lista New York Times a „20 Greatest Action Movie Stars of All Time”. Tot în 2012 a fost numit „actorul care a interpretat cele mai multe cascadorii” de către Cartea Recordurilor Guinness. În 2016, a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 89-a ediție a premiilor Oscar. În 2019, a fost distins cu premiile Albert M. Miller la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune din Marii Britanii . Premiul R. Brockley.

În 2020 a jucat în filmul de acțiune 急先锋 / Vanguard regizat de Stanley Tong. Filmul spune povestea echipei internaționale de securitate „Vanguard” care primește misiunea de a proteja o serie de persoane fie ținute ostatice fie amenințate de o grupare de mercenari numită ”Lupii artici”.

Ne dorim să îmbunătățim calitatea articolelor