Filosofia rusă
Filosofie | CUltura Rusiei |

Nu există un consens în istoriografie cu privire la originile filozofiei ruse, periodizarea acesteia și semnificația ei culturală. Primul istoric al filozofiei ruse a fost arhimandritul Gabriel (Voskresensky), profesor la Universitatea Imperială din Kazan.
Explorările filosofice din spațiul rus sunt în general împărțite în următoarele categorii temporale:
- Slavofilism
- Occidentalism
- Nihilism
- Pozitivism rus
- Narodnicism
- Anarhism
- Cosmism
- Intuiționism
- Sophiologie
- Eurasianism
- Perenialiști
- Marxism-Leninism
- Neo-eurasianism
- Școala lui G.P. Ședrovițki
Mitropolitul Ilarion (secolul 11), a fost primul mitropolit rus al Kievului și a scris o serie de cărți în care se găsesc interpretări filosofico-istorice și etico-epistemiologice ale vieții ruse în lucrările sale.
Foarte multe manuscrise medievale rusești nu au rezistat anilor. În acest sens incendiul din 1812 din casa contelui Alexei Ivanovici Musin-Pușkin a rămas în istorie pentru consecințele deosebit de nefaste. Alexei a fost o persoană foarte învățată, arheolog, istoric, colecționar, membru al Academiei și senator. A fost însărcinat de împărăteasa Ecaterina a III-a să cerceteze o mare varietate de artefacte iar casa lui în momentul incendiului găzduia obiecte nu doar din colecția proprie ci și din colecții private din întreaga Rusie.
Slavofilism
Bibliografie
Jansens, Nicolas – A Crisis of Identity: The Origins of Slavophilism, 2011
Suslov, Mihail – ‘Slavophilism is True Liberalism’: Te Political Utopia of S. F. Sharapov (1855–1911), 2011