Dinastia Tang (唐朝) – trupă rock din China

Dinastia Tang (chineză: 唐朝; pinyin: Táng Cháo) este o formație rock chineză formată în 1989. Este adesea creditată ca fiind prima trupa chineza de heavy metal. 

Cântărețul și chitaristul ritmic Ding Wu, basistul Zhang Ju și chitaristul chinezo-american Kaiser Kuo au fondat Dinastia Tang la începutul anului 1989. Kaiser a părăsit trupa la scurt timp după ce s-a întors în Statele Unite dar în 1996 se întoarce iar. Liu „Lao Wu” Yijun i-a luat locul până în 1996. În 1991 trupa a lansat versiunea metal/rock a piesei „Internaționala” în chineză.

Dinastia Tang a devenit celebră cu albumul lor de debut, lansat în decembrie 1992. Albumul s-a vândut oficial în aproximativ 2.000.000 de exemplare în Asia și în străinătate, fără a număra multitudinile de copii piratate. Sunetul lor se încadrează în rockul progresiv și metal melodic și o parte din tehnica vocală este influențată de cea tradițională chineză. Versurile și aranjamentele muzicale sunt menite să facă referire la zilele glorioase ale civilizației chineze antice, dinastia Tang fiind o perioadă de inflorire artistică și culturală.

Epic din 1998 a fost al doilea album al lor. Kaiser s-a despărțit din nou de Dinastia Tang în iunie 1999 iar mai târziu a format o altă trupă de metal/rock, Chunqiu. Kaiser a fost înlocuit de fostul solist al trupei Zmeul de FIer (铁风筝), Yu Yang, iar apoi de tânărul virtuoz al chitarei, Chen Lei, la sfârșitul anului 2000. După mai multe schimbări de membri, Liu s-a alăturat grupului în 2002.

Dinastia Tang a lansat cel de-al treilea album Cavalerul romantic (浪漫骑士) la mijlocul anului 2008, cu „Feng Shan Ji” ca single. 

În februarie 2010, Ding Wu a anunțat că trupa se pregătește pentru al patrulea album care urma să fie lansat în cursul anului. Luna următoare au scos un EP cu două melodii intitulat Ups and Downs. Trupa și-a lansat cel de-al patrulea album, Spin (芒刺), în noiembrie 2013 și a concertat în afara Chinei pentru prima dată în aproape două decenii.