Ceadaev, Piotr

2023-05-12

Ceadaev, Piotr

Filosofi din Rusia | Occidentaliști

Пётр Я́ковлевич Чаада́ев | n. 7 iunie 1794, Moscova – 26 aprilie 1856, Moscova | filosof rus, occidentalist, schellingian. A scris opt ”scrisori politice” despre Rusia și Franța între 1826 și 1831 care au circulat printre intelectualii din Rusia.

Ceadaev a prezentat o viziune critică Rusiei, a trecutului și culturii ei și a subliniat înapoierea în fața civilizațiilor Occidentale. A considerat că ortodoxia a eșuat în a pregăti fundamentul dezvoltării minții rusești. Primele scrisoriu au fost publicate însă cenzura le-a respins pe restul iar guvernul l-a declarat nebun (în mod legal) și a fost plasat sub supraveghere medicală.

A intrat la Universitatea din Moscova însă nu a finalizat studiile. În 1812 s-a înrolată în armată pentru a lupta împotriva invadatorilor francezi. În decembrie 1920 își dă demisia. Între 1823 și 1826 călătorește prin Europa. La revenirea în Rusia a început să fregventeze cercurile literare.

În 1836, scrisorile sale filosofice au fost publicate în revista rusească ”Telescop” însă pentru acest lucru editorul publicației a fost exilat în nord.

Suntem o excepție între oameni. Noi aparținem celor care nu sunt o parte integrantă a umanității, dar există doar pentru a preda lumii un fel de lecție mare.

Piotr Ceadaev
Categorii: ,
Cuvinte Cheie: ,

suplimentar

influențat pe
prieten cu
  • Pușkin, Alexandr
  • Griboiedov, Alexandr
rival cu

Buy Me a Coffee

Arhivă știri

Mergi la Sus