Bakunin, Pavel

2023-03-18

Bakunin, Pavel

Filosofi din Rusia | Filosofia din Rusia |

Бакунин Павел Александрович | n. 1820 – d. 1900 | filosof și publicist rus, fratele lui Mihail Bakunin. Sub influența fratelui său a devenit interesat de filosofia hegeliană. A participat la campania militară din Crimeea. Unul din organizatorii mișcării Земство | Zemstvo.

A absolvit gimnaziul din Tver după care a intrat la Universitatea din Moscova. În anii 1841 și 1842 a urmat cursuri la Universitatea din Berlin unde a devenit interesat de filozofia hegeliană, în mare parte sub influența fratelui său mai mare Mihail.

A participat la compania militară din Crimeea. În anii 1860 a fost unul dintre organizatorii mișcării Zemstvo în provincia Tver. Ultimii ani din viața lui au fost petrecuți în Crimeea. Principalele idei filozofice ale lui Pavel Bakunin au fost reflectate în cartea sa Основы веры и знания | Bazele credinței și cunoașterii (1886). Rămâne în concordanță cu hegelianismul („Îl recunosc pe Hegel ca profesor al meu și pe mine însumi ca elev fidel al său”), considerând Spiritul Absolut ca principiu creator, scop și sens al realității, care se manifestă dialectic în istorie.

Interpretarea lui P. Bakunin a idealismului absolut al lui Hegel a fost în mare parte de natură estetică. Acesta a scris despre „armonia infinită” și „frumusețea supremă”. În același timp, el a acordat o mare importanță credinței și trăirii religioase: „Cred implicit în Dumnezeu iar toată filosofia nu este altceva decât asumarea lui Dumnezeu”.

Din această cauză В.В.Зеньковскому | V.V. Zenkovski i-a caracterizat opiniile filosofice drept „romantism religios bazat pe hegelianism”.

Categorii: ,
Cuvinte Cheie: ,

suplimentar

sursa: Энциклопедия „Кругосвет”

Buy Me a Coffee

Arhivă știri

Mergi la Sus