ABAGIAN Armen Artavazdovici

ABAGIAN Armen Artavazdovici

АБАГЯ́Н Армен Артаваздович | n. 1 ianuarie 1933 – d. 18 noiembrie 2005 | om de știință sovietic și rus din domeniul energiei atomice și membru corespondent al Academiei de Științe din Rusia.

Absolvent al Institutului de Inginerie Fizică din Moscova (1956), a lucrat la Institutul de Fizică și energie A. I. Leipunsky (Obninsk), unde timp de 20 de ani și-a făcut drum de la asistent de laborator senior la șeful departamentului.

El s-a ocupat de problemele protecției împotriva radiațiilor și de crearea de centrale nucleare cu destinație specială. În 1976-84 a fost director general adjunct al NPO Energia al Ministerului Energiei al URSS, în 1984-2005 a fost director general al Institutului de Cercetare pentru funcționarea centralelor nucleare (VNIIAES, Moscova) iar din 1992 a devenit director general adjunct al Rosenergoatom. Sub conducerea lui s-au format principalele direcții științifice ale VNIIAES.

În 1986, în calitate de expert al comisiei guvernamentale, a luat parte la lichidarea consecințelor accidentului de la Cernobîl și a efectuat cercetări științifice la locul tragediei. Acțiunile sale au permis evaluarea corectă a amplorii și cauzelor dezastrului. În 1995 a participat la relansarea centralei nucleare armene.

El a fost decorat cu Ordinul Insigna de Onoare, Ordinul Steagul Roșu al Muncii, Prietenia Popoarelor, Medalia Ordinului „Pentru Meritul Patriei” de gradul II, Medalia Anania Șirakatsi „Pentru o contribuție semnificativă la lucrările de restaurare la CNE Armean” (Armenia), Premiul WANO „Pentru realizări importante în industria nucleară”, Certificat de merit din partea guvernului Federației Ruse. A murit într-un incendiu.

Categorii: ,
Cuvinte Cheie: , ,

suplimentar