Bai Juyi (白居易 poet chinez)

Bai Juyi (白居易 poet chinez)Bai Juyi (白居易, 772 – 846), poet realist chinez din timpul dinastiei Tang și oficial guvernamental originar din Shanxi Taiyuan. Fratele său, Bai Xingjian (白行简) a fost scriitor de proză scurtă.

Și-a început cariera în slujba adminsitrației după terminarea cu succes a examinării jinshi în anul 800. Tatăl lui Bai Juyi a murit în 804. În 806 a fost numit într-un post minor ca oficial guvernamental la Zhouzhi, nu departe de Chang’an. A fost făcut membru (cărturar) al Academiei Hanlin în 807 iar în 814 a deținut temporar titlul de asistent secretar al tutorelui Prințului.

În timp ce servea ca Oficial minor al palatului în 814, Bai a reușit să se confrunte cu probleme oficiale. El și-a făcut dușmani la curte și cu anumiți indivizi din alte poziții. Parțial lucrările sale scrise l-au dus în necazuri. A scris două memorii lungi, traduse de Arthur Waley ca „despre oprirea războiului”, cu privire la ceea ce el considera a fi o campanie prea lungă împotriva unui grup minor de tătari; și a scris o serie de poezii, în care satiriza acțiunile oficialilor lacomi și subliniind suferințele poporului comun.[7]