Abramzon, Saul

Abramzon, Saul

Turkologi | Etnografi |

Саул Матвеевич Абрамзон | n. 3 iulie 1905, Dmitrovsk – d. 1 septembrie 1977, Leningrad | etnograf, turkolog și specialist în etnologie kîrgîză.

1. Copilăria și Familia

2. Educație și activitate

A absolvit Universitatea Leningrad (în prezent Sankt Peterburg) din URSS unde s-a specializat în etnologie turcică sub îndrumarea turkologilor Samoilovici A.N. și S. E. Malov.

Saul Abramzon a fost în același timp membru al comisiei științifice de istorie kîrgîză, a început studierea etnografică a poporului kîrgîz și a condus muzeul statului kîrgîr din Frunze (în prezent Bișkek), capitala Kîrgîzstanului

A lucrat simultan ca director adjunct al Institutului de Cercetări Științifice din RSS Kirgiză, custode al Muzeului de Istorie din RSS Kirgiză și, mai târziu, ca director al Institutului Etnologic din RSS Kirgiz.

3. Context istoric

4. Realizări

Aproape toate expedițiile etnografice efectuate în Kîrgîzstan din 1926 până în anii 1960 s-au desfășurat sub conducerea lui Saul Abramzon. Temele majore ale cercetării lui Abramzon a fost legăturile etnogenetice, istorice și culturale ale Kîrgîzstanului cu popoarele din Asia Centrală și sudul Siberiei, formele activităților economice kîrgîze, cultura materială, ceremoniile, obiceiurile și credințele. Saul Abramzon a lăsat o moștenire științifică uriașă: monografii, articole, recenzii. Acestea sunt păstrate la Institutul de Istorie al Academiei de Științe din Kîrgîzstan.

Categorii: ,
Cuvinte Cheie: , ,

suplimentar