Abiduev, Bavasan Dorjievici

Abiduev, Bavasan Dorjievici

Абидуев, Бавасан Доржиевич | n. 1909 – d. 1940 | a fost un poet sovietic de origine buriat, unul dintre fondatorii literaturii sovietice buriată, traducător și scriitor pentru copii.

S-a născut în Orongoi, o așezare rurală din districtul Ivolginski din Republica Buriatia, Federația Rusă. La vârsta de 16 ani s-a alăturat Comsomolului.

Din 1925 a devenit corespondent pentru ziarul „Buryat-Mongoloy Unen”. Primele poezii ale lui Abiduev au fost publicate în acest ziar în 1926. În 1927 a lucrat în consiliul sătesc ca vicepreședinte și secretar. În 1928, poemul său „Самолёт | Avion” a fost publicat în revista „Эрдэм ба шажан | Erdem ba Shazhan” („Știință și religie”).

Din 1930 până în 1932, Abiduev a coordonat ziarul „Хамтын ажалшан” („Колхозник”).

În 1931 și-a publicat primul volum de poezii Наранай Туяа | Сияние солнца | Razele soarelui. De la începutul anului 1932 a început să traducă în limba buriat cărțile „Cum s-a temperat oțelul” și „Născut din furtună” de Nikolai Ostrovski și mai multe poezii de Maiakovski.

Din 1932 a devenit membru al Partidului Comunist Unional (bolșevici).

În primăvara anului 1934, a fost înființată Uniunea Scriitorilor din RSSA Buriat-Mongolă iar Abiduev devine membru. Poeziile poetului sunt publicate în ziare și almanahuri literare.

În 1938, a fost publicată a doua colecție de poezii – „Bayar” („Bucurie”).

La sfârșitul anilor 1930 a început să scrie cărți pentru copii. În 1938, au fost publicate basmele: „Сказка о козлёнке Бабане”, „Оседлавший тигра”, „Шалай и Шанай”, în 1939 – basmele „Котий Батор”, „Летучая мышь”, „Храбрый козлёнок Бабана”. Lucrările sunt scrise pe baza unor basme populare.

Bavasan Dorjievici Abiduev a murit la Ulan-Ude după o boală gravă la 7 martie 1940.

Categorii: ,
Cuvinte Cheie:

suplimentar